Päivärytmit

Mies kommentoi tässä juuri, että blogissa pitäisi olla vähemmän kakkuohjeita ja enemmän vauvajuttuja. No, tässä tulee :)

Osallistuin hiljattain yhteen väitöskirjatutkimukseen, jossa piti viikon ajan kirjata muistiin mitä tehtiin, missä oltiin ja miten minnekin päästiin. Väitöskirja tutkii lapsiperheiden tilankäyttöä, siis kaupunkitilan. Huomasin päiväkirjaa tehdessä, miten samanlaisia meidän päivät on... Ja miten paljon kuljetaan samoissa paikoissa ja samoja reittejä. Jostain syystä meidän vaunulenkitkin suuntaa aina samoille suunnille, vaikka vaihtoehtojakin olisi. Tämä varmaan juontaa juurensa siihen, kun Murmeli oli ihan pieni, ja saattoi päiväunilta herättyään saada melkoisen hepulin rattaissaan. Silloin oli hyvä, jos oli jossakin metron lähellä, niin päästiin nopeasti rauhoittumaan kotiin.

Joka tapauksessa meidän päivärytmi, nyt Murmelin ollessa 9,5 kk ikäinen, näyttää jotakuinkin tältä:
  • Herätys on nyt vakiintunut noin 5.30 kieppeille. Murmeli nukkuu 9 tuntia, ja yleensä aika lailla putkeen ja rauhassa omassa sängyssään. Joskus Miehen pitää vielä nousta silittelemään Murmelin selkää, jos vauva jostain syystä havahtuu unistaan kesken yön. Murmelin tietää heränneen kunnolla, kun hän alkaa jutella pinniksessään ja nousee seisomaan. Sen jälkeen otetaan maitoa ja pötkötellään vielä puolisen tuntia. Tai siis äiti pötköttelee ja lapsi koittaa parhaansa mukaan pudota sängystä.
  • Aamupuuron ja äidin aamupalan jälkeen onkin usein jo aika ensimmäisille päiväunille, noin 1,5-2 tuntia heräämisestä. Aamupäikkärien kesto on yleensä noin 40 minuuttia ja ne onnistuvat parhaiten siten, että me molemmat nukutaan. 
  • Kotona puuhastellaan ja leikitään sitten vielä pari tuntia, syödään lounas noin klo 10.30, ja sitten ruvetaan pukemaan pikkuhiljaa kärrylenkkiä varten. Koitan tässä välissä yleensä pyöräyttää itselleni smoothien, ettei unohtuisi syöminen kokonaan. Jos meillä on lounastreffit, ovat ne yleensä keskustassa, jonne huristellaan metrolla. Jos aikaa on hyvin ja sää on kiva, kävellään keskustaan. Jos taas ollaan kaksin, kävellään yleensä Kalliossa Hakaniemen tai Vallilan suunnalla ja käydään ruokakaupassa, tai mennään joskus ihan keskustaankin häröilemään kaupoissa. Murmeli tosin ei kauppareissuilla kauhean hyvin nuku.
  • Murmeli nukkuu näillä kakkospäikkäreillä mitä vaan 35 minuutista kahteen tuntiin. Heräämisen jälkeen otetaan maitoa ja välipalaa kahden maissa. Ja sitten taas leikitään ja puuhastellaan.
  • Keskiviikkoisin hankkiudutaan jo kello kymmeneksi vauvakerhoon leikkipuistoon. Silloin saakin olla tarkkana kellon kanssa. Torstaisin meillä on ollut vauvajumppa, mutta onneksi vähän myöhemmin. 
  • Kolmannet päikkärit nukutaan välillä 16-17. Kesto noin 30-40 min. 
  • Illallista nautitaan noin klo 17-17.30. Sen jälkeen viihteestä vastaa Mies, ja äiti saa vähän näprätä läppäriä tai pädiä. Iltapuuro on klo 19.30, ja siitä sitten iltapesulle, vaipanvaihtoon ja pyjaman pukemiseen. Iltamaidon jälkeen lapsi yleensä sippaa tosi helposti omaan sänkyynsä kahdeksan pintaan. Murmeli herää usein noin tunti nukahtamisensa jälkeen, ja joskus häntä pitää käydä hieman silittämässä, mutta sen jälkeen yleensä päästään tosiaan herätyksittä. Unikoulun jälkeen iltaan on tullut ihanasti pari tuntia ihan omaa aikaa, nyt pystyy taas lukemaan kirjoja, katsomaan sarjoja ja relailemaan.
Välillä kyllä tuntuu, että koko päivä on yhtä syömistä ja nukuttamista! Onneksi rytmi alkaa olla aika vakiintunut, eikä kummempia tappeluita esim nukkumisen suhteen tarvitse enää käydä. Meillä on myös aika usein sovittua tekemistä päivisin, ja ihan hyväkin päästä vähän ulos tuulettumaan kämpästä. Tuntuu että Murmelikin tulee helposti vähän mökkihöperöksi, kun joudun nykyisin lisäksi telkeämään meidät olohuoneeseen suljetun oven taakse (eteisessä on liikaa kaikenlaista syötävää ja näprättävää). Murmelin lempipaikka onkin nykyisin olohuoneen oven edessä - kirjahylly on välittömässä läheisyydessä, ja siinä on myös hyvä kytätä oven avautumista.

Äidin kirjalle kävi huonosti. Siitä järsittiin selkä ja revittiin takakansi irti.

Seuraavaksi kyllä pitäisi järjestää jonkinlainen päiväunikoulu, että Murmeli oppisi nukkumaan sisällä omassa sängyssään. Onko kellään vinkkejä tähän?

Tämä lukusessio päättyi kyyneliin, kun istuin petti alta.

Kommentit

  1. Moippis :)
    Me saatiin tuo omaan sänkyyn päikkäreille siirtymä toimimaan siinä vaiheessa kun tiputettiin 1 päikkäri poies! Siinä vaiheessa oli sitten sen verran väsyny että nukahti sinne omaan petiinkin :)
    Teilläkin varmaan ihan kohta edessä kolmannen päikän tiputus jos sen 2/2,5h jaksaa aamulla hereillä ja ekan päikän jälkeen kolmisen tuntia niin kahet hyvät päikät varmaan alkaa riittää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, tätä pitää kokeilla :) Oonkin jo odotellut, että koska se kolmas päikkäri jää pois. Vielä näyttäis siltä, että se tarvitaan... Mutta ehkä ei tarvii enää kauaa odotella! Toi, että vauva itsekseen nukahtaisi omaan sänkyyn - kuulostaa mahtavalta :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet

Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut