Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut

Olimme sopineet ystäväni kanssa, että leivomme ennen joulua jotakin yhdessä. Kuvittelin hänen haluavan leipoa jotakin jouluhenkistä, mutta päädyimmekin sitten eilen tekemään työlistallani jo kauan olleita salted caramel cupcakeseja. Olen nimittäin jo pitkään keräillyt erilaisia salted caramel -ohjeita Pinterestiin; New Yorkissa joskus kauan sitten maistoin aivan taivaallista suolalla maustettua caramel-jäätelöä muistaakseni mudcaken kyljessä Gordon Ramsayn Maze-ravintolassa.


Tutkailimme useita reseptejä ja alun epäonnistuneen karamellisiirappi-kokemuksen jälkeen vaihdoimme lennossa puolet jo valitusta ohjeesta toiseen. Välissä piti piipahtaa kauppaan ostamaan lisää sokeriakin. Ohje on ehkä hieman työläs, kun ensin pitää keitellä toffeetkin, mutta lopputulos oli kyllä ihan tajuttoman hyvä. Jos siis makeasta pitää! Tässä yhdistyy ihanalla tavalla makeus ja hitunen suolaisuutta. Nassutimme cupcakeseja, kuorrutetta ja toffeetakin melkoisen määrän, ja niitä jäi vielä molempien perheille ylikin. Pidimme molemmat mini-cupcake -koosta tässä ohjeessa; pienempään kokoon tuli meistä molemmista juuri sopiva määrä kakkua ja kuorrutetta. Näitä herkuteltiin ihanan Rooibos-juoman kanssa!

Salted Caramel Cupcakes
noin 18 isoa cupcakea tai aika monta pientä

Suolakaramellikastike
2,3 dl sokeria
85 g voita, huoneenlämpöisenä
1,2 dl vispikermaa, huoneenlämpöisenä
0,5 rkl merisuolaa (sellaista vähän rakeisempaa)

Lämmitä sokeri pannulla suht kovalla lämmöllä, kunnes se sulaa. Sekoittele samalla. Lopeta sekoitus kun kaikki sokeri on sulanut. Odota, kunnes sokeri on hunajan väristä, ja tuoksuu toffeelta. Varo ettei sokeri pala!! Lisää voi paloiteltuna, kaikki kerrallaan, ja sekoita kunnes kaikki voi on sekoittunut sokeriin. Ota kattila pois liedeltä ja lisää kerma hitaasti, samalla sekoittaen. Lisää suola, sekoita. Anna jäähtyä.



Cupcaket
140 g huoneenl. voita
3 dl sokeria
0,8 dl suolakaramellikastiketta
2 kananmunaa, huoneenlämpöisenä
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhoja
2,3 dl huoneenlämpöistä maitoa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää suolakaramellikastike. Sekoita. Lisää kananmunat yksi kerrallaan, vatkaa välissä. Sekoita jauhot keskenään ja lisää niitä ja maitoa vuorotellen välillä sekoittaen. Paista muffinssivuoissa 180 asteessa noin 20 min (isot koot) tai 10 min (pienet koot). Testaa kypsyys tikulla. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorrutusta! Muuten kuorrutus liukuu pois cupcaken päältä (testattu on).

Salted caramel -kuorrutus
200 g voita huoneenlämpöisenä
200 g Philadelphia-juustoa huoneenlämpöisenä
1,2 dl suolakaramellikastiketta
450 g tomusokeria

Vatkaa voita ja juustoa viitisen minuuttia vatkaimen keskiteholla. Lisää karamellikastike ja vatkaa. Lisää tomusokeri hitaasti siivilöiden. Vatkaa vielä lopuksi pari minuuttia, kunnes kuorrutus on kevyttä ja ilmavaa. Pursota. Ripottele vielä päälle karamellikastiketta. Nam.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet