Lisää vauvaviittomista

Taas on sanavarasto karttunut. Viikon sisään on opittu mm. "banaani" ja "keinua" ja "nukkua" ja "koira". Tuntuu, että Murmeli oppii nyt valtavaa vauhtia, eikä uutta viittomaa tarvitse enää näyttää ihan satoja kertoja, ennen kun tyyppi nappaa sen käyttöönsä. Samoin vähän monimutkaisemmatkin viittomat alkavat onnistua. Ihan hyvä juttu koska lapsi ei edelleenkään hanskaa kuin pari ääneen lausuttua sanaa, äiti ja tää (täällä) ja SS (isi) ja toisinaan myös paaa (banaani). Ja ei, viittomien opettelun ei pitäisi vaikuttaa mitenkään oikeiden sanojen oppimiseen, päinvastoin.

Samaan aikaan olen saanut taas tosi monelta eri taholta kysymyksiä tuosta viittomisesta. Että onko lapsella joku kuulo-ongelma? Miksi ihmeessä, mistä saitte päähänne moisen? Eräs ystäväni totesi viittomisesta kuultuaan, että hän kyllä ymmärsi omaa yksivuotiastaan ihan muutenkin.

Lapsia on monenlaisia. Joku tosi iisi muksu ei varmaan kummempaa kommunikointia kaipaakaan, kun kaikki on niin hyvin noin muutenkin. Sitten on sellaisia muksuja kuin Murmeli; aika helposti turhautuva ja luonteeltaan kiihkeähkö. Tosi pollea siitä, että osaa käsillään näyttää sanoja. Tosi paljon helpompi ymmärtää, kun on edes vähän yhteistä kieltä.

Murmeli viittoo "lisää"
Pari päivää sitten satuimme Kaisaniemen metroasemalla samaan hissiin tytön kanssa, jolla oli mukanaan isohko koira, joku pystykorvainen. Näytin Murmelille, miten viitotaan koira, ja hän oppi sen tosiaan siinä saman tien. Parikymppinen tyttö katseli touhua ihmeissään ja halusi tietää lisää; kävi ilmi, että hän opiskeli varhaiskasvatusta ja oli juuri aloittanut lopputyönsä tekemisen. Tyttö harmitteli että oli jo ehtinyt lyödä aiheen lukkoon ja oli valtavan kiinnostunut viittomisesta. Kuulemma oli mahtavaa nähdä niin pienen tyypin viittovan :) Mutta tosi kumma juttu, ettei Suomessa näköjään edes alan koulutuksessa, sivulauseessakaan, mainita mahdollisuudesta opettaa lasta kommunikoimaan viittomalla?! Tämä on niin ollut meidän juttu, ja tosiaan mahtavaa on myös nähdä miten valtavan innoissaan lapsi itse haluaa viittoa ja oppia uusia viittomia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet

Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut