Kaksipäiväiset juhannusjuhlat



Juhannusviikonloppu kiteytti hyvin sen, miksi oikeastaan halusin meille oman siirtolapuutarhamökin. Romanttiset ajatukseni siitä, miten lapset kirmailisivat alueella vapaasti, aurinko paistaisi terassille ja aikuiset grillailisivat syreenipensaan katveessa prosecco-lasi kädessään osuivat itse asiassa aika hyvin kohdalleen!



Vietimme koko juhannuksen, 2 yötä, pienessä mökissämme. Oltiin ihan ensimmäistä kertaa yötä mökillä siis! Olin pakannut mukaan lämmintä päällepantavaa yöksi, mutta mökki ei edes kylmennyt kummemmin. Nukuimme kaikki vierekkäin altavedettävässä rautasängyssämme, ja jos nyt jostakin pitää valittaa niin valon määrästä. Pimennysverhot olisi olleet kova juttu! 


Vieraita meillä kävi useammassa erässä. Kokkailtiin yhdessä, grillailtiin ja miksailtiin drinkkejä. Lapsilla riitti puuhaa keskenään. Kaupunkilaismuksuista on tietenkin mahtavaa, kun saa juoksennella vapaasti siirtolapuutarhan alueella, viilettää potkupyörillä pitkin pieniä hiekkateitä ja käydä omin luvin keinumassa leikkialueella. (Kavereitakin alueelta löytyy jo useampia; meillä on nyt jo kolme perhettä samasta tarharyhmästä alueella. Muutenkin alueen viljelijöissä tapahtuu varmasti pian isompi sukupolvenvaihdos, sen verran iäkkäitä osa asukkaista alueella on.)


Aikuiset taas sai kerrankin rauhassa höpistä omiaan juurikin se drinkki kädessään omenapuiden ja syreenien katveessa. Juhannuspäivänä kävimme myös - lasten johdolla - kävelyllä kurkkimassa alueen muita tontteja ja mökkejä. 





Juhannuksen kunniaksi tehtiin jo aiemmin mainitsemaani vaniljaista raparperipiirakkaa ja gluteenitonta, mansikkaista Brita-kakkua (ohje alla!). Molemmat herkut juuri sopivia juhannuksen juhlintaan. Grillattiin kanaa, makkaroita, entrecoteta ja perunoita, tehtiin lapsille hodarit ja toisena päivänä kaikille hampurilaiset. Salaattipuolella meillä oli mm. feta-vesimelonisalaattia. Aperitiivina oli molempina päivinä Aperol Spritz, joka toimi auringonpaahteessa todella kivasti!


Kävin vielä aattona mökkinaapureiden kanssa hakemassa kimpun lupiineja alueen ulkopuolelta ja juhannus oli valmis! Kokkoa ei tällä kertaa saatu metsäpalovaaran takia, sellainen olisi muuten ollut siirtolapuutarhan yleisellä alueella. Juhannussauna oli myös, mutta emme kaikelta grillailulta ehtineet paikalle. Ehkä ensi vuonna :)


Gluteeniton ja maidoton Brita-kakku

Ohje on mukailtu Kinuskikissan ohjeesta gluteenittomaksi ja maidottomaksi. Siitä saa helposti myös vegaanisen.

Pohja:150 g voita sulatettuna
3 dl  gluteenittomia jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl sokeria
3 keltuaista
1,5 dl kauramaitoa


Marenki:3 valkuaista
noin 80 g sokeria
mantelilastuja


Täyte:
Purkillinen vispautuvaa kasviskermaa (Alpro Soya, kaslink tms)
tomusokeria maun mukaan
ripaus vaniljasokeria
(100 g mansikkarahkaa)
iso rasia mansikoita

minttua

Yhdistä pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Levitä pellille.
Vatkaa kanamunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Levitä pellille pohjan päälle. Ripottele mantelit päälle. Paista 180-190 asteessa noin 25 min.

Leikkaa täytteen kerma vaahdoksi. Lisää sokerit ja maista. Lisää rahka halutessasi. Leikkaa pohja kahtia ja levitä osa täytteestä ja mansikoista pohjalle. Nosta toinen osa pohjasta päälle ja lisää loput täytteet ja mansikat. Koristele mansikoilla ja mintulla. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet

Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut