Mansikoita!

Tänään ajoimme Murmelin kanssa sadesäätä uhmaten ihanalle Varpulan luomumansikkatilalle Sipoossa. 

Heräsin jo pari vuotta sitten siihen, että mansikoiden kasvatuksessa käytetään Suomessa ihan kamalasti torjunta-aineita, ja Evirakin kehoittaa pesemään mansikat ennen syömistä. Me syödään mansikoita ihan hirvittäviä määriä. Ollaan siksi sittemmin koitettu ostaa vain luomua; harmi että sitä ei tuoreena kaupoista tai toreilta juurikaan saa. En ole ainakaan nähnyt missään. Viime kesänä jo tehtiin matka Varpulan tilalle, sinne ajaa Torkkelinmäeltä puolisen tuntia. 

Tilalla on sekä itsepoimintaa että etukäteen tilattujen mansikoiden myyntiä. Ihan sattumalta sinne ei kannata mennä valmiiksi poimitun perässä. Meinattiin viime vuonna jäädä ilman, mutta onneksi tuli peruutus ja päästiin helpolla. Tilalla on myös hienoja kanoja ja lampaita, joita voi koittaa syöttää. Tänään eivät lampaat jaksaneet tulla aidan viereen syötettäväksi, Murmelin pieneksi harmiksi. Onneksi kukko jaksoi kiekua ja aittaan rakennetussa kahviossa oli kissa nimeltä Miina. 

Poimimme yhteensä reilut 4 kg Bounty-mansikoita. Pikkuveli ja isä jäivät kotiin sateen pelossa (turhaan!). Murmeli meinasi hieman väsähtää koko touhuun, kun oli jo syönyt kupunsa täyteen ja mutsi vaan jatkoi poimimista. Kyllä vaan suoraan pellolta poimitut luomumansikat maistuvat täysin erilaiselta kuin perinteiset torimansikat. Hintakaan (8 eur / kg itse poimittuna, eli nelisen euroa litra) ei nyt kauheasti päätä huimaa. 

Pakastamme mansikoita pikkupakastimen täyteen ja loput syömme Murmelin kanssa. Pikkuveli ei vielä kauheasti arvosta vähän kirpsakkaa marjaa. Meillä kuluu smoothieihin vuodessa varmaan noin 20 litraa mansikoita, loput ostamme 3 kg erissä valmiiksi pakastettuna ruokapiirin kautta. Vielä pitäisi poimia reilu 10 litraa mustikoita ja hyvällä tuurilla mökiltä löytyy myöhemmin vadelmiakin. Kun vielä keksittäisiin, minne kotona mahtuu arkkupakastin!

Bongaa Murmeli!

Noin 8 litraa mansikoita






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet

Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut