Lapsen ekat sanat

Murmelin eka sana oli "äiti", 11 kuukauden korvilla. Se oli myös lapsen ainoa sana tosi pitkään. En edes alkuun oikein uskonut ekan sanan olemassaoloa, koska muksu käytti sitä etupäässä silloin, kun en ollut paikalla. Tietenkin. Sitten se välillä oli jo yleissana kaikelle, mitä lapsi halusi. Äidin lisäksi on sittemmin opittu "tää" (täällä) ja "S" (isi). Luultavasti muksu osaa myös sanoa "ei", joskaan se ei vielä ole kovin painokas; enemmänkin pään pudistelun yhteydessä vienosti lausuttu "aei". Usein lapsi sanoo hauskasti päätään pudistellen, vähän kuiskaten, "ei tätä", jos esittelen hänelle väärää videota tai laulan tyhmää laulua.

Äitienpäivänä (vuosi ja lähes 3 kk) lapsi oppi tavallaan tokan kunnon sanan; mummolassa puutarhassa viilettäessään lapsi kohtasi kukkia luonnossa. Niitä on katseltu kirjoista kovasti ja olen niitä osoitellut aina luettaessa. Silloin pari viikkoa sitten muksu sitten sai vaarilta voikukan ja sanoi päättäväisesti "kakku". Välillä kukka taipuu hauskasti "Kak-kuk-ka".

Viikon verran tarvittiin treeniä ja sitten alkoi "kukka" sujua kunnolla. Kaksoiskonsonantti soljuu Murmelilta hienosti :) Kukkia lapsi bongailee sieltä täältä ja polleana lausuu "kukka" heti niitä nähdessään. Ihan parin viikon sisään Murmeli on myös alkanut tapailla monia muitakin sanoja, lähinnä vielä ensimmäisiä tavuja jne, mutta esimerkiksi oma nimi taipuu jo melkein kokonaan ja monia muita, banaani on "baa" jne. Ihan liikuttavaa, miten toiselle avautuu kokonaan uusi ulottuvuus, kun oppii puhumaan ihka oikeita sanoja!

Ja seuraava kokonainen sana olikin sitten kakka. Isi opetti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet

Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut