Gluteeniton vadelmasuklaakakku

Lauantaina oli Murmelin kummisedän synttärit Puistolassa. Päätimme viedä lahjaksi kakun. Pääsin samalla testaamaan yhtä lainassa olevan kakkukirjani ohjeista. Päivänsankarilla on keliakia, joten kakusta piti tietenkin tehdä gluteeniton. Mielestäni vadelmabrownie-kakun brownie-pohja onnistui aika hyvin gluteenittomana; alla ohje. Kakun kuljettaminen bussissa oli muuten jännä projekti - Miehen askartelema pahvi-folioalusta toimi oikein hyvin, mutta vaati kyllä hieman taiteilua. Kikkailusta osittain seurauksena kakku näyttää aika rupuiselta - Miehen sanoin, ei ole niin tekemällä tehdyn näköinen. No ei todellakaan.

Vadelmabrownie kirjassa...


...ja oikeassa elämässä.

Samalla todettakoon, että resepti oli himpun verran monitöinen tehtäväksi puolivuotias väsynyt kiukkupussi vierellä. Vaikka hoitajina oli isän lisäksi mummu, meni perjantai-ilta ihan hulinaksi. Murmeli simahti jo kuuden jälkeen (ja heräsi tietenkin lauantaina samoin aamusta jo kuuden maissa). On se jännä juttu, miten hieman lyhyeksi jääneet päiväunet pistävät koko loppupäivän ihan sekaisin! En vieläkään oikein tajua sitä, miksei lapsi vaan nuku, kun sitä väsyttää. Miksei se vaan laita silmiä kiinni ja ota torkkuja?!

Murmelin kanssa lauantain synttäribileet kummisedällä jäivät hieman lyhyiksi, mutta oli mukavaa päästä hieman kyläilemään. Tänään sunnuntaina oltiin kummitädin kanssa brunssilla, ja sen jälkeen kävelyllä ihanan syksyisessä Helsingissä. Kotiintultua Murmeli oppi noin vaan yhtäkkiä ryömimään!! Harmi ettei kakkua jäänyt meille, koska tätähän nyt pitäisi jotenkin juhlistaa...

Vadelmabrownie

Pohja:
225 g voita
200 g tummaa suklaata
3 dl vaaleaa muscovadosokeria (itse käytin 2,5 dl vaaleaa ruokosokeria)
1,5 dl sokeria (käytin hieman vähemmän, ehkä noin 1 dl)
4 suurta munaa
4,5 dl jauhoja (käytin vehnäjauhojen tilalla mainiota Raision Provena-sarjan kaurajauhoa 2,5 dl, sekä 1 dl perunajauhoja ja vajaa 1 dl maizenaa)
1 dl kaakaojauhetta
100 g vadelmia

Voitele ja jauhota 2 kakkuvuokaa á 15 cm. Itse paistoin kakun leivinpellillä, koska en omista noin pieniä kakkuvuokia. Leivinpellillä paistetun kakkupohjan voi leikata ihan minkä kokoiseksi tahtoo.

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi joukkoon. Painele vadelmia vuokiin. Paista 175 asteessa 45-50 min, tai jos taikina on leivinpellillä, noin 20-30 min. Brownie-pohja saa mielestäni jäädä vähän tahmeaksi; minun brownieni oli ehkä himpun verran kuiva.

Marenki-voi-vadelmakreemi:
4 (suurta) munanvalkuaista
2 dl sokeria (ohjeessa on reilu 2 dl, mutta enempää sokeria tämä ei mielestäni kaivannut)
250 g huoneenlämpöistä voita
100 g vadelmia

Kuumenna valkuaisia ja sokeria vesihauteessa ja vatkaa (käsin) kunnes sokerikiteet sulavat seokseen, noin 65 asteiseksi. Kokeile sormella ja varmista että sokeri on kadonnut. Vatkaa sen jälkeen vatkaimella kunnes seos on jäähtynyt (voi kestää hetken).

Lisää vähitellen voi pienissä annoksissa. Sekoita sen jälkeen vielä 3-5 min. Seos voi ilmeisesti juoksettua, jos ainekset ovat kovin eri lämpöisiä, silloin kirja neuvoo laittamaan joko hetkeksi jääkaappiin tai lämmittämään hetken vesihauteessa, riippuen siitä, mikä on ongelman ydin. Minulla oli onneksi kaikki huoneenlämmössä joten juoksettumista ei tapahtunut.

Soseuta vadelmat ja lisää siivilän läpi seokseen.

Kreemiä lisätään jokaisen kerroksen välilin saman verran. Kun kakku on kuorrutettu ohuelti päältä, se kannattaa laittaa hetkeksi kylmään. Sitten lisätään vielä viimeinen kerros; näin pinnan saa sileäksi. Lopuksi sulatetaan vielä 100 g suklaata ja 50 g voita, annetaan jäähtyä hetken ja kaadetaan kakun päälle. Tasoitetaan kulmapaletilla (jota minulle ei ollut).

Kuten kuvista näkyy, suklaakuorrutteen pitäisi antaa valua reunojen yli hallitusti.  Ei siis iloisesti noin vaan kaikkialta kuten minun kakussani, vaan tyylikkään hienostuneesti. Onneksi tyylittömyys ei vaikuttanut makuun :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet

Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut