Kakkuasiaa

Lainasin hiljattain Call Me Cupcake -blogin pitäjän Linda Lomelinon täytekakkukirjan kirjastosta. Ajatus oli testailla paria kakkua ja sitten mahdollisesti hankkia ko. kirja ihan omaksikin. Toistaiseksi olen tavalla tai toisella päässyt maistamaan vasta kahta reseptiä; toinen hyvä ja toinen hieman turhankin makea.

Kirja kuitenkin edustaa sellaista kakkuajattelua, jonka hyväksyn. En nimittäin ole varsinainen kakkuintoilija. Ongelma täytekakuissa on usein se, että kakku näyttää paremmalta kuin maistuu. Porkkanakakut, juustokakut, piiraat ja sellaiset ovat paljon varmempia valintoja - täytekakkupalaan taas usein pettyy. Ja rehellisesti sanottuna, en ollenkaan tajua tätä kakkutrendiä, joka keskittyy lähinnä kakun koristeluun, viis mausta. Sokeri- tai marsipaanimassalla peitellyistä kakuista saa tosi näyttäviä, mutta ne maistuvat aina ihan samalta. Tavallista kakkupohjaa ja äklöä sokerikuorrutetta, välissä hieman kermaa. Blääh.

Silti täytekakuissa on leivontamielessä jotakin kiehtovaa. Lapsena tehtiin kakkuja, joissa oli myös ihan perussokerikakkupohja, välissä itse tehtyä omenahilloa ja ehkä myös banaania, päällä suklaata tai sitten sellainen mokkapala-tyyppinen kuorrute. Niistä kakuista on oikein lämpimiä muistoja. Lomelinon kirjassa kiinnostavia ovat mm. herkullisen kuuloinen dulce de leche -kakku, johon tulee kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskia, pakastettu tiramisu, sekä erilaiset juustokakut. Palaan teemaan siis vielä, mikäli joku näistä ohjeista on mielestäni jaettavaksi kelpaava.

Tässä sillä välin ihanan mutakakkuni ohje. Mutakakku onnistuu oikeastaan aina, ja maistuu hyvältä samana päivänä ja seuraavana ja yleensä sitä ei kolmannelle päivälle jääkään :) Salaisuus on kookoshiutaleissa, joita ei kannata jättää pois vaikka ei kookoksesta niin välittäisikään. Kakusta saa myös helposti gluteenittoman, pienen jauhomäärän voi korvata vaikka mantelijauholla. Reseptin olen saanut noin kymmenen vuotta sitten ystävältäni, ja vaikka kakku välillä uunissa rupsahtaa hieman, on se aina maistunut jokaiselle vieraalleni :)

Ihana mudcake eli mutakakku
200 g voita
200 g tummaa suklaata
200 g ruokosokeria
4 kananmunaa
2/3 dl jauhoja
1/2 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Suklaa sulatetaan vesihauteessa tai mikrossa; sekaan lisätään voi. Voin annetaan sulaa ja seos sekoitetaan hyvin. Kananmunat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Jauhot, hiutaleet ja leivinjauhe sekoitetaan keskenään. Jauhoseos lisätään muna-sokerivaahtoon, lisätään sulanut suklaa-voiseos. Sekoitetaan tasaiseksi ja kaadetaan voideltuun irtopohjavuokaan (noin 24 cm). Paistetaan 200 asteessa noin 15 min, mutta huolehdithan, ettei kakku kypsy liikaa - sen kuuluu olla löysää sisältä! Jäähdytä kakku jääkaapissa.

Ihana mutakakku. Tätä syötiin sen kunniaksi, että päätin jäädä kotiin hoitovapaalle ihan koko vuodeksi 2014. Murmelilla ja minulla on edessä monia seikkailuja :)




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet

Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut