2 yötä unikouluun

Sunnuntaina aloitamme vihdoin unikoulun. Olen laskenut öitä tähän hetkeen. Varsinkin näinä epätoivon hetkillä sysipimeässä yössä, kun lapsi ei suostu nukahtamaan uudelleen millään herättyään jo 4-5 kertaa samana yönä. Välillä olen valvonut useamman tunnin odotellen sitä, että vauva taas herää ja vaatii uudelleenukuttelua. Vauva puolestaan on havahtunut hereille todella helposti, ja osannut nukahtaa uudelleen itse aika harvoin.

Kunnon vanhempina kävimme toki ensin kurssittamassa itseämme. Valitsimme metodiksi neuvolankin suositteleman Tassuttelu-unikoulun. Samalla kertarysäyksellä aiomme nyt siirtää Murmelin perhepedistä omaan pinnasänkyynsä, lopetamme yösyötöt ja nukuttamisen rinnalle. Mies on lupautunut dokumentoimaan unikoulun vaiheita sunnuntaista eteenpäin ja on ottanut isyyslomaa viikon verran unikoulua varten.

Tassuttelussahan perusperiaatteena on
  • Vauva opetetaan nukahtamaan itsekseen. Nukutuksen hoitaa (yleensä) isä, jotta lapsen ei tarvitsisi ihmetellä, miksei normaalisti häntä ruokkiva äiti annakaan nyt maitoa. Myös miesten on ilmeisesti helpompi pysyä unikoulun aikana tyynenä. 
  • Vauva laitetaan omaan sänkyynsä, kun hän on väsynyt ja valmis nukkumaan, mutta ei vielä unessa. Isä laittaa käden vauvan selän/vatsan päälle ja odottaa, kunnes lapsi on rauhoittunut. Sitten isä poistuu ennen kuin lapsi on unessa.
  • Lapsen ininään, kitinään ja käninään ei reagoida. Vasta kun itku muuttuu vaativaksi / hysteeriseksi, lapsi nostetaan syliin. Kun lapsi on rauhoittunut (tähän voi siis alkuun mennä tuntejakin), laitetaan takaisin sänkyyn, kts yllä. Isä poistuu ennen kuin lapsi on unessa jne.
  • Äiti pysyy pois makuuhuoneesta eikä mene väliin tarjoamaan maitoa, heijausta, unilauluja tms.
  • Tätä jatketaan retkahtamatta johdonmukaisesti ja mieli zenmäisen tyynenä, kunnes lapsi oppii nukahtamaan itse.
Tyypillisesti kuulemma 3-4 yössä alkaa jo saada tuloksia, mutta joillakin kestää pidempäänkin. Aion poistua asunnosta 3-4 yöksi kokonaan etten sotke unikoulua ja hermoile ja sössi koko prosessia, kun lapsi huutaa kolmatta tuntia sinipunaisena ja kaarella (Kamalaa. Toivottavasti ei huuda). Jännittää kovasti etukäteen. Miten lapsi suhtautuu koko hommaan? Itkeekö ekat yöt läpeensä? Kokeeko, että äiti on hänet hylännyt???? Arvaukseni on, että ensimmäinen yö tulee olemaan ihan hirveä. Lapsi varmaan huutaa pari tuntia, kunnes nukahtaa vihdoin, ja sitten herää 5-6 kertaa yöllä joka kerta melkoisesti huutaen. Miehen veikkaus on vähemmän herätyksiä mutta pidemmillä huudoilla.

Toisaalta, saatan pian saada nukuttua pisimmät yöunet lähes 9 kuukauteen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet

Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut