Kurpitsaisia keitoksia

Minulla on muutamia suosikki-raaka-aineita, joita en esim. ravintolan listalla nähdessäni oikein pysty ohittamaan. Yksi tällaisista on munakoiso ja toinen on myskikurpitsa. Näin syksyllä myskikurpitsaa (butternut squash) saa onneksi tosi monesta kaupasta; se on ihanan makea ja täyteläinen maultaan.

Kurpitsa-hummus
Kurpitsasta saa ihanaa keittoa, pastaa ja tätä Pinterestistä bongaamaani kurpitsa-hummusta! Kerralla kannattaakin ostaa iso kurpitsa, paahtaa se uunissa ja tehdä siitä joko keittoa, tai sitten useampia ruokalajeja. Yleensä halkaisen kurpitsan (kuorimatta, koska kuoriminen on tosi tuskallista hommaa), poistan siemenet jäätelökauhalla ja lohkon palasiksi. Päälle hieman öljyä, ja uuniin. Parisataa astetta ja 30-40 min, niin kurpitsa kypsyy pehmeäksi ja sen voi kaivaa kuoristaan. Mitä pienemmät palat, sen nopeammin kypsyy :)

Tässä muutamia kurpitsaohjeita:

Kurpitsahummus
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä (käytin lisäksi tujauksen seesamiöljyä)
2 rkl vettä
1 tölkki kik-herneitä
1,5 dl kurpitsasosetta (kypsennä kurpitsalohkoja uunissa öljyllä siveltynä 30-40 min kunnes pehmeää)
1 rkl hunajaa (käytin agave-siirappia)
tuoretta rosmariinia
suolaa maun mukaan

Kypsennä valkosipulin kynsiä halkaistuna öljyssä, miedolla lämmöllä 10-15 min. Kaada kaikki ainekset blenderiin ja blendaa. Lisää öljyä ja vettä tarvittaessa. Käytä esim. leivänpäällisenä. Saattaisi toimia muuten myös pastakastikkeena! Kurpitsa-hummus on suht makeaa, mutta öljyssä kypsennetty valkosipuli tuo siihen hauskan lisämaun.

Kurpitsapasta salvian ja Pecorinon kera
Tätä maukasta pastaa Mies on välillä kokkaillut meille, kun kolen raahannut kurpitsaa kotiin kaupasta:

2 rkl oliiviöljyä
3 rkl voita

1 pieni sipuli pilkottuna
1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna

1 iso myskikurpitsa paloiteltuna suupaloiksi
hieman chili-hiutaleita
10 tuoretta salvian lehteä karkeasti silputtuna
Rigatoni-pastaa (tai penneä)
karkeaa merisuolaa ja mustapippuria
1 dl raastettua Pecorinoa (tai parmesaania, tai molempia)

Laita pasta kiehumaan. Sillä aikaa lisää öljy ja voi paistinpannulle, kypsennä sipulit ja lisää kurpitsapalat. Lisää chili ja salvia. Kypsennä noin 12 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää.  Kun pasta on valmista, huuhtele se ja lisää pannulle. Mausta ja lisää juusto(t). Mies huomauttaa, että pastaan sopisi myös pekoni.

Kookos-kurpitsakeitto
Tätä ohjetta en ole vielä kokeillut, mutta se kuulostaa tosi hyvältä, keiton päälle tulee vielä chevre-jukurttiraita: http://www.greenkitchenstories.com/roasted-butternut-coconut-soup/

Kurpitsasalaatti ja vihreitä linssejä
Ja tämä Chocochilin lämmin kurpitsasalaatti on myös lempiruokiani, joskin hieman työläs tehdä, ainakin arkisin.

PS: kurpitsa on myös tosi terveellistä; siitä saa mm. A-vitamiinia, karoteeneja, B-ryhmän vitamiineja (folaatit, riboflaviinit) ja mineraaleja (rautaa, sinkkiä, kalsiumia). 

PPS: tulossa pian loppuraportti unikoulusta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet

Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut