Helppoa arkiruokaa

Meillä on sama ongelma kun lähestulkoon jokaisella suomalaispariskunnalla ja -perheellä. Mitä ihmettä syötäisiin tänään?! Mies laittaa yleensä jauheliharuokia, risottoa ja jotakin, missä on pekonia ja makkaraa. Minä taas kasvisruokaa ja keittoja. Murmelilla on vielä omat ruoat, mutta aika pian pitäisi siirtyä syömään samoja ruokia koko poppoo. Ja oikeastaan kukaan ei haluaisi laittaa ruokaa. Tästä on käyty muutamakin perhis elikkäs perheriita.

Miehen bravuuri on risotto,
itse taas tykkään tehdä kaikenlaista kasvispöperöä.
Tässä esimerkiksi ihania uunibataatteja ja sitruunafalafeleja. Minttujukurttikastike puuttuu kuvasta.

Ajateltiin nyt ottaa niskalenkki näistä iltasyömisistä, ja ollaan pohdittu viikonpäivien mukaisia teemapäiviä. Päätettiin Miehen kanssa ensi viikosta lähtien kokeilla tällaista:
  • Sunnuntaisin kokkaillaan niin, että tähteitä varmasti jää!
  • Maanantaisin syödään tähteitä
  • Tiistaisin syödään keittoa
  • Keskiviikko on kalapäivä
  • Torstaisin syödään jotain oikein tuoretta (varmaan aika usein salaattia)
  • Perjantai on papupäivä (aka palkokasvipäivä)
  • Lauantaisin saa hakea take-awayta (tai jopa eineksiä) tai syödä ulkona
Nämä teemat on tahallaan aika väljiä. Esim Miehen peräänkuuluttama pizzapäivä voi osua itse asiassa aika moneen lokeroon: sunnuntaille, maanantaille, keskiviikolle (tonnikalapizza!), torstaille (rucolaa ja tomaattia vaan pirusti pizzan päälle!), perjantaikin ehkä (herneitä pizzaan??) ja varsinkin lauantai!

Me syödään tosi vähän kalaa, joten vaadin tuon yhden kalapäivän. Lisäksi pitäisi syödä enemmän kasviksia. Luin jostain lehdestä, että varsinkin muksuille kannattaa alkuun tarjota kasviksia vähän niinkun alkupalana, ennen varsinaista pääruokaa. Ja kasvisten suhteen vähän nirsompia muksuja voi koittaa sitouttaa niin, että antaa niiden valita syötävät kasvikset kaupasta itse. 

Ja sitten pitää ruveta reippaammin testaamaan uusia ruokia. Kuitenkin kerään kaikista lehdistä mielenkiintoisen kuuloisia reseptejä talteen, ja niitä on siis ihan valtavasti; 5 isoa muovitaskullista ja siihen päälle hyllyllinen keittokirjoja! Että on se kumma kun ei koskaan keksi mitään syötävää.

Viimeisen 2 viikon sisään ollaan nyt kokeiltu kahta uutta keittoa; molemmista tuli tosi hyvää! Tomaattinen papukeitto oli superhelppo ja nopea, kurpitsakeitto taas hirmumaukas mutta vähän työläs kurpitsan käsittelyn takia. En osaa kuoria kurpitsaa nopeasti, joten siihen nutaamiseen ja pilkkomiseen menee yleensä ihan liikaa aikaa.

Tomaattinen papukeitto ja nachot

Tomaattinen papukeitto (n. 4:lle)
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa 
1 tlk isoja valkoisia papuja (huuhdellaan)
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
0,5 l kasvislientä
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
n. 1/4 tl cayennepippuria
n. 1/2 rkl oreganoa
2 dl kaurakermaa
(smetanaa tms päälle)
Nachoja rutistettuna päälle
Persiljaa (tuoretta tai kuivattua) nachojen päälle

Laita pavut, tomaattimurska ja vesi liemikuution kanssa kattilaan. Mausta valkosipulilla ja cayennepippurilla. Kuumenna ja anna kiehua n. 15 min. Lisää oregano ja ruokakerma. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna kiehuvaksi. Jaa lautasille ja lisää persiljaa, (smetanaa) sekä murennettuja nachoja kourallinen.

Keitto vaan parani yön yli, joten tätä voisi joskus tehdä kaksinkertaisen annoksen.  Ja Mies tietty ehdotti, että sekaan voisi laittaa lihaa. Vaikka pekonia.

Kurpitsakeitto (4:lle)
600 g kurpitsaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1,5 rkl öljyä
0,5 tl chilihiutaleita
1 tl juustokuminaa
6 dl kasvislientä kuutiosta
4 dl kookosmaitoa (1 tlk)
1 sitruunan kuori ja 2 rkl sitruunamehua
mustapippuria
(suolaa)
päälle siemeniä


Kuori kurpitsa, poista siemenet ja paloittele parin sentin lohkoiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipulisilppua kolmisen minuuttia. Lisää valkosipuli, chili ja juustokumina. Kuullota minuutti lisää. Lisää kurpitsapalat, liemi ja kookosmaito. Keitä hiljalleen 10 min tai kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta. Lisää sitruunankuori ja -mehu. Mausta. Lisää päälle siemeniä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet

Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut